Większość z nas nie może sobie wyobrazić Wigilii Bożego Narodzenia bez dzielenia się opłatkiem. Ten cienki, biały kawałeczek chleba ma ogromną symbolikę, ponieważ chleb jest w końcu jednym z podstawowych symboli szczęścia oraz dobrobytu. Tradycja ta powstała dawno temu, bowiem już w pierwszych wiekach naszej ery, gdzie stała się symbolem komunii duchowej. Z czasem zaczęto opłatki zanosić do swoich domów, dla osób jakie z różnych powodów nie mogły uczestniczyć w nabożeństwie, żeby w pewnym momencie zostać jednym z symboli Bożego Narodzenia.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w naszym kraju, ale też między innymi w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Tradycyjne oplatki mają postać bardzo cienkich chlebowych płatków. Najczęściej posiadają biały kolor, ale są w sprzedaży także wersje kolorowe, wypiekane dla bydła. Nasza tradycja nakazuje, żeby w czasie wigilii łamać się białym opłatkiem, i to takie właśnie pojawiają się najczęściej na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robi się wyłącznie z białej mąki i wody, bez żadnych innych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formowane są cieniutkie płaty, jakie następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a potem docinane oraz pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez okres całego roku, lecz największe jej natężenie jest w okresie między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki kupić można w praktycznie każdym sklepie, a jeżeli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to wybrać się po nie musi do jakiegoś kościoła.
+Tekst Sponsorowany+